Historia om Rolling Stones – 1966-1967

12:31 pm Nov 30, 2013

Albumen som kom dessa år innehöll mycket material från Jagger och Richards. På albumet ”Aftermath” som släpptes 1966, bestod materialet endast av sånger från Jagger och Richards. Brian Jones intresse för utländsk musik gavs även utrymme här, och han spelade en hel del olika instrument på skivan. Han spelade bland annat sitar i listettan ”Paint It Black” och marimba i ”Under My Thumb”. Precis som många andra Stones-album släpptes albumet ”Aftermath” i olika versioner i USA och Storbritannien. I USA var låten ”Paint It Black” den stora hiten, medan i Storbritannien var det ”Mother’s Little Helper”.

Albumet som kom efter ”Aftermath” var ”Between the Buttons”. Innehållet på denna skiva var inspirerat från brittiska band som The Kinks, vilket ledde till att detta album blev det mest poporienterade. Trots detta blev det ett par hits, balladen ”Ruby Tuesday” som skrevs av Keith Richards och Brian Jones, och den utmanande låten ”Let’s Spend the Night Together”. Samma år blev Richards och Jagger arresterade för bruk av marijuana, och även Brian Jones en tid senare.

Stones började sikta in sig på mer psykedeliskt material. De släppte sin första psykedeliska singel ”Dandelion/We Love You” på hösten 1967. Låten ”We Love You” var starkt färgad av deras tid i fångenskap efter drogarresteringen. Ett exempel på det är att man hör hur en celldörr slås igen i början av låten. I låten medverkar även Paul McCartney och John Lennon som bakgrundssångare. Det gjorde de som ett slags tack för att Jagger varit med i deras låt ”All You Need Is Love” samma år.

November 1967 släppte de albumet ”Their Satanic Majesties Request”, ett album som innehöll låtar med afrikanska rytmer och hela orkestrar.

 

their-satanic-majesties-request

 

 

Dessa låtar liknade inget annat de tidigare gjort, och de kom aldrig att göra något liknande igen. De fick några hits med albumet, trots att mottagandet var svalt; ”She’s a Rainbow” och ”2000 Light Years From Home”. Senare har bandet tagit avstånd från albumet och ansett det som ett snedsteg i en tid med mycket drogmissbruk. Det händer dock att de fortfarande spelar ”2000 Light Years From Home”, som anses vara en av de bättre låtarna från albumet. Efter detta album ersattes deras manager Andrew Loog Oldham med Allen Klein. The Rolling Stones turnerade inte alls mellan april 1967 och november 1969, detta på grund av all press från publiken och inre problem.