Historia om Rolling Stones – 1960-1965

11:28 pm Nov 14, 2013

The Rolling Stones historia börjar 1960. Det var då som skolkamraterna Mick Jagger, Keith Richards och Brian Jones träffades. De alla tre gillade och inspirerades av amerikansk blues och rhythm and blues- musik. De startade då en egen grupp som bestod av alla de tre, Mick Jagger som sångare, Keith Richards och Brian Jones på gitarr, och även tre andra medlemmar: Ian Stewart på piano, Dick Taylor på bas och Tony Chapman på trummor. Dick Taylor lämnade dock gruppen tidigt, efter att en demoinspelning nobbades.

Namnet The Rollin’ Stones kommer från en blueslåt gjord av Muddy Waters. Det var en dag då Brian Jones satt i ett telefonsamtal med tidningen ”Jazz News” för att lägga in en annons om att de var lediga för arbete. Personen han pratade med frågade efter bandets namn. Panik utbröt bland gruppen; de hade ju inget namn! Därför tog de det första de såg som då blev låten ”Rollin’ Stone Blues” som var öppningsspåret på skivan ”The Best of Muddy Waters”. Brian Jones var då bandets manager. Dick Taylor kom tillfälligt tillbaka till gruppen då de skulle göra sitt första uppträdande i London, men efter det lämnade han bandet för gott och ersattes av Bill Wyman. Taylor fortsatte dock med musik och startade rockgruppen The Pretty Things. Det var inte bara Taylor som tidigt hoppade av bandet. Trummisen Tony Chapman kom dåligt överens med de andra i bandet, och blev därför ersatt av en bekant till gruppen, Charlie Watts. I den nya uppsättningen gjorde bandet olika klubbframträdanden.

År 1963 blev bandet kontaktade av Andrew Loog Oldham efter att han hade följt dem ett tag. Han blev då bandets manager stället för Brian Jones, och han ordnade ett skivkontrakt åt dem på Decca. Enligt Oldham passade inte medlemmen Ian Stewart deras image och blev därför sparkad från bandet. Dock så stannade Stewart kvar och spelade piano då det behövdes och var med på deras turnéringar. Han hade en stor betydelse för bandet ända fram till sin död 1985. Samma år, 1963, släppte bandet sin debutsingel som var en cover på Chuck Berrys ”Come On”, som blev en mindre hit. Senare fick de även en hit med Lennon/McCartney-kompositionen ”I Wanna Be Your Man”, trots att Oldham hade tänkt sig att de skulle konkurrera med The Beatles.

Bandet fortsatte med coverlåtar. År 1964 nådde Stones en framgång med låten ”Not Fade Away” av Buddy Holly. Deras debutalbum släpptes i april samma år, ”The Rolling Stones (England’s Newest Hitmakers)”. Albumet bestod endast av R&B-covers från deras amerikanska inspirationskällor. Det fanns dock ett undantag; deras första originalsingel ”Tell Me”, som var skriven av Jagger och Richards. Det blev deras första hit i USA. Jaggers och Richards sound ansågs vara lite mer oslipade, och drog mer åt pop-hållet än åt blues-hållet.

Senare 1964 kom deras cover på ”It’s All Over Now” som blev deras första listetta i Storbritannien. Efter det släppte de ytterligare två framgångsrika coverversioner av Howlin’ Wolfs ”Little Red Rooster” och Irma Thomas ”Time Is on My Side”. Under samma tid kom deras topp-20-hit ”Heart of Stone” som brukar räknas som en av de första riktigt bra kompositionerna av Jagger och Richards.

Bandet uppmärksammades dock inte på riktigt förrän de släppte albumet ”Out of Our Hearts” år 1965. På detta album fanns låtarna ”(I Can’t Get No) Satisfaction” och ”The Last Time” som båda blev riktiga rockklassiker och nådde högt på listorna i både USA och Storbritannien. Jagger och Richards började kallas för The Glimmer Twins, och hade därmed bevisat att de kunde skriva egna låtar och fortsatte som gruppens ledande kompositörer. De spelade fortfarande in en del covers, men det dröjde inte länge innan Stones nästan helt uteslöt covers och bara satsade på egenproducerat material.

De lämnade sina starka blues-rötter och började med ett mer hårt, men dock starkt blues-inspirerat rocksound. De hade stor framgång med ”Satisfaction” och det följdes av en serie med egenskrivna rocklåtar som ”Play With Fire”, ”19th Nervous Breakdown”, ”Get Off of My Cloud” och ”Have You Seen Your Mother Baby, Standing in the Shadows?”, och även ballader som ”As Tears Go By”.